Kontakt

Ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky (a dokonce na pár místech mimo ni). Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek.

Kdo uklízí

Uklízíme všichni. Společně. V jeden den. Do úklidových akcí se zapojují lidé ze všech koutů České republiky. Uklízejí školáci, politici, úředníci, skauti, děti z dětských domovů, vysokoškoláci, důchodci, programátoři, lékaři, prodavači, ekologové, turisti, pejskaři, pankáči … Prostě všichni, na koho si vzpomenete. Uklízíme společně!

Pro naši orientaci a kvalitnější přípravu akce rozlišujeme základní typy úklidů. Jsou to:

Tyto úklidy se od sebe liší především osobou organizátora akce, pravděpodobnými účastníky a tím i nároky kladenými na nás pořadatele.

Ukliďme Česko 2024

Dobrovolníci uklidili okolí Rakovce

Uklidit okolí potoka Rakovce. Tak znělo moto více jak 60 malých i velkých dobrovolníků, kteří se sešli v sobotu 6. dubna, aby společnými silami vyčistili okolí potoka Rakovce od nepořádku a nečistot. Tato akce byla součástí celostátní iniciativy Ukliďme Česko, která si klade za cíl zapojit komunitu do péče o životní prostředí. Mezi účastníky nechyběli novojičínští skauti, klienti chráněného bydlení Archa, členové Komise Zdravého města a MA21 nebo radní města. Díky jejich společnému úsilí bylo během dopoledne sesbíráno kolem 42 pytlů odpadu, což představuje přibližně 600 kilogramů. Mezi neobvyklé nálezy patřila velká matrace, malá pneumatika a buben z pračky. Technické služby města Nový Jičín se postaraly o odvoz odpadu. Děkujeme všem dobrovolníkům, kteří se do akce zapojili.

Ukliďme Česko 2023

Dobrovolníci uklidili koryto řeky Grasmanky

Přes 40 malých i velkých dobrovolníků se zapojilo v sobotu 1. dubna do jarního úklidu koryta řeky Grasmanky v rámci celorepublikové kampaně Ukliďme Česko. Ruku k dílu připojili mimo jiné novojičínští skauti, školáci z místních ZŠ a členové Komise Zdravého města a MA21. Společnými silami se za dopoledne sesbíralo 40 pytlů celkem tedy cca 800 kg odpadu.  Nouze nebyla například ani o jednu velkou pneumatiku a tři malé pneumatiky, nákupní vozík a jednoho mrtvého potkana. O odvoz sesbíraného odpadu se postaraly Technické služby města Nový Jičín, příspěvková organizace. Na závěr akce byla připravena výborná pizza v OSKAR Restaurant. Všem dobrovolníkům děkujeme.